уторак, 28. фебруар 2012.

Izabela Aljende "Afrodita - priče, recepti i drugi afrodizijaci"

by Dihaze




Četrdesetih godina prošlog veka, Anais Nin i Henri Miler su izvesno vreme preživljavali pišući erotske priče za jednog čoveka koji im je plaćao po stranici. 
Ta mušterija koja je sebe nazivala “Kolekcionar”, zauvek je ostala anonimna, ispunjavajući gnevom radoznalošću dva velika pisca, koji su traćili svoj talenat i svoje pero da bi udovoljili njegovim hirovima. Taj kolekcionar pornografije nije cenio stil i u više navrata  je zahtevao od njih “da preskoče poziju” i da se usredsrede na seks, jer ga ostalo ne interesuje. Anais Nin mu je napisala pismo u kojem je sjajno definisala suštinu erotike:
       
                                 Dragi Kolekcionaru,
mi vas mrzimo. Seks gubi svu svoju moć i magiju kad je eksplicitan, rutinski preteran, kad postane mehanička opsesija. Pretvara se u dosadu. Vi ste nas više nego iko naučili koliko je pogrešno ne spajati seks sa emocijama, požudom, željama, putenošću, fantazijama, hirovima, ličnim vezama, dubokim odnosima koji menjaju njegovu boju, ukus, ritam i naboj.
Ne znate šta gubite svojim mikroskopskim posmatranjem seksualnim aktivnosti, isključujući tako aspekte koji su njegovi pokretači: intelekrualne, stvaralačke, romantične, emocionalne. To je ono što seksu daje  iznenađujuću teksturu, instančane  preobražaje, njegove afrodizijačke elemente. Vi osiromašujute svoj čulni svet, isušuje te ga, izgladnjujete i puštate mu krv.
    Kad bi ste svoj seksualni život hranili svojim uzbudjenjima i dogodovštinama koje ljubav ubrizgava u senzualnost, bili biste najmoćniji čovek na svetu.Izvor seksualne moći je radoznalost, strast. Vi gledate kako se njen plamen guši. Monotonija je fatalna za seks. Bez osećanja, invetivnosti, raspoloženja, u krevetu nema iznrenađenja. Seks mora da se meša sa suzama, smehom, rečima, obećanjima, svadjama,ljubomorom, zavišću, svim elementima straha, putovanjima u inostranstvo, novim licima, pričama, bajkama, snovima, fantazijama, muzikom, igrom, opijumom, vinom.
    Znate li koliko gubite zbog tog periskopa na vrhu vašeg seksa, dok biste mogli da uživate u haremu raznih i neponovljivih čudesa? Ne postoje dve iste dlake, a vi nam ne dozvoljavate da trošimo reči na njihov opis; ne postoje ni dva ista mirisa, ali ako nas ponese zanos, vi vičete: preskočite poeziju! Ne postoje dve kože iste teksture i nikad nije isto svetlo, temperatura ili senke, nikad isti pokreti, budući da ljubavnik, kada ga obuzme istinska ljubav, može pretrčati čitave vekove ljubavne nauke. Kakve raznolikosti, kakve promene doba, kakve izmene zrelosti i nevinosti, perverzije i umetnosti.
    Satima smo sedeli pitajući se kako vi izgledate. Ako ste svoja čula zatvorili pred svilom, svetlošću, bojom, mirisom, karakterom, temperamentom, sigurno ste sada sasvim usahli. Postoji toliko manjih čula koja se kao pritoke ulivaju u reku seksa, obogaćuju je. Samo jednodušno i zajedničko pulsiranje seksa i srca može da izazove ekstazu.

2 коментара:

  1. Kupila sam njene dnevnike preko interneta. Kakva zanimljiva žena.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne sumnjam,uskoro planiram da ih procitam. Ja cu probati da ih nadjem u biblioteci :)

      Избриши